För att få börja tävla ska åkaren ha klarat ett tävlingstest. Kravet för att få ett tävlingsprogram är att åkaren deltar i minst tre tävlingar per säsong. Åkaren behåller sitt tävlingsprogram under två säsonger. Programmet kan under tiden behöva justeras utifrån åkarens utveckling och i vissa fall förlängas beroende på åkarens ålder.
- Kom ihåg musiken! Tävlingsansvarig bifogar musiken med anmälan, men åkaren ska ta med sig musikfilen som back-up!
- Var på plats i god tid innan utsatt starttid. Det är oftast bara starttiden på morgonen som är exakt. Starttiderna därefter kan förändras, ibland ganska mycket. I vissa fall så mycket som 1-2 timmar.
Väl på plats:
- Det brukar vara väl skyltat och görs ofta i samband med avprickning.
- Varje klubb tilldelas ett omklädningsrum, eget eller delat med andra klubbar.
- Kvällen innan publiceras startordningen.
- På tävlingsdagen finns startordning och uppskattad starttid uppsatt på plats. Var uppmärksam på eventuella strykningar i listan som kan förändra din starttid och startordning.
- Varje grupp om 6-8 åkare värmer upp på isen tillsammans och åker därefter sina program i startordning.
Nummerordningen och indelningen av uppvärmningsgrupperna sker genom slumpmässig lottning (datorstyrd) kvällen före tävlingsstart.
Medföljande tränare bestämmer när respektive åkare ska vara på plats i ishallen för att hinna förbereda hår, ev. smink och uppvärmning på golv. Tränaren meddelar också när åkaren behöver knyta på skridskor. Under uppvärmningen är tränaren med vid sargkanten och hjälper åkaren.
Efter uppvärmningen på is, i väntan på sin tur, går åkaren in i omklädningsrummet för att hålla sig varm (om denne inte startar först).
Om något oförutsett skulle inträffa under tävlingsprogrammet, tex skridskosnöret går upp eller musiken stannar så åker man till skiljedomaren för att få hjälp.
När åkaren åkt klart sitt program tackar man publik och domare genom nigning eller bugning. Därefter går åkaren direkt in i omklädningsrummet och byter till joggingskor för att jogga ner och stretcha. Därefter sätter åkaren på sig varma överdragskläder.
Vid prisutdelningen har åkaren på sig tävlingsdräkten och skridskor om den äger rum på is. På vissa stjärntävlingar sker prisutdelning i "kiss & cry" hörnan direkt efter programmet.
OBS! Inför en tävling är det viktigt att åkaren äter bra och nyttig mat därför är det godisförbud tills åkaren har tävlat färdigt. Ingen äter något godis förrän alla tävlat klart från klubben.
Boende och resor till tävling
I klubben försöker vi hjälpas åt med resor och boende till tävling, allt för att hålla nere kostnader för alla. Försök att samåka inom gruppen. Det är också trevligt för gemenskapens skull om åkarna kan bo på samma hotell. Detta ansvar ligger på alla föräldrar, men kan samordnas av t.ex. gruppförälder i de fall gruppförälderns barn ska tävla.
Övrigt
Vid eventuella frågor, vänligen kontakta sektionsstyrelsen, tävlingsansvarig eller tränare.
Packlista vid tävling:
- Skridskor och skydd
- Dräkt/tävlingskläder
- Hudfärgade strumpbyxor, tights eller byxor.
- Musikfilen som back-up (skickas även in av tävlingsansvarig med anmälan)
- Träningsskor för inomhusbruk
- Hopprep
- Överdragsjacka att värma upp i på isen
(utan huva). Castorjacka obligatoriskt för de som har. - Varmare kläder att ha på sig under övrig tid i ishallen
- Vid längre hår: Hårspännen/snoddar/hårnålar (uppsatt hår är ett måste för de flesta om inte håret är så pass kort att det inte riskerar att hamna i ansiktet). Hårspray (ett måste för många). Kam eller borste
Eventuellt:
- Skavsårstejp
- Extra skridskosnören
- Om så önskas något fint att sätta i håret som passar till dräkten t ex en snodd (Obs! Se till så att det sitter fast ordentligt!) och smink.